SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Vóór de hondenrolstoel
nov 29th, 2011 by admin

Direct na de diagnose DM is het belangrijk dat je erover nadenkt of een hondenrolstoel voor de hond t.z.t. een optie zou kunnen zijn. Je hoeft in het beginstadium nog geen definitieve beslissing hierover te nemen en zeker nog geen te bestellen. Het is wel belangrijk om nu al de maten van je hond te nemen en ze te noteren, zolang de hond nog goed kan staan. De meeste maten die nodig zijn voor een goed aangepaste hondenrolstoel moeten nl. staande genomen worden. Het meten moet gebeuren in rechte lijnen waarbij de rondingen van het lichaam NIET gevolgd worden.

Welke maten zijn in ieder geval nodig;

  • Van de bovenkant van de schouders tot de grond

  • Afstand heupen tot schouders

  • Bovenkant heupen tot de grond:

 

  • Heupbreedte

  • Schouderbreedte

  • Lengte rug, van schouder tot staartaanzet

  • Afstand tussen voor- en achterpoten

  • Afstand van achterkant van de voorvoet tot voorkant van de achtervoet bij normale stand

  • Borstomvang direct achter de voorpoten

  • Lengte binnenkant achterpoot

Er zijn, afhankelijk van het merk en type rolstoel dat je kiest, waarschijnlijk nog andere maten nodig. De meeste van deze maten kunnen ook nog gemeten worden op het moment dat je hond de stoel daadwerkelijk nodig heeft.

Van een paar Amerikaanse sites heb ik een aantal afbeeldingen geleend (www.doggon.com en www.k9carts.com)

De meningen over een rolstoel voor je hond lopen uiteen. Tegenstanders vinden een rolstoel hondonwaardig, voorstanders zien een hond opbloeien en zien dat een hond langer mobiel kan blijven. Zelf ben ik vóór het gebruik van een rolstoel. Bij een DM-hond blijft de kop vaak heel lang goed, zijn lichaam takelt af. Waarom zou je hem dan niet nog een paar maanden extra gunnen met een rolstoel? Bovendien zie je de meeste honden heel vrolijk worden als ze in een rolstoel geplaatst worden.

Of en wanneer je aan een hondenrolstoel begint, is je eigen keuze, iets waar je zeker met de dierenarts of dierenfysiotherapeut over kunt (moet) overleggen. Wat wel belangrijk is te weten dat beweging in min of meer normale stand voor een hond met DM erg belangrijk lijkt te zijn.

Wel of geen schoenen
jan 16th, 2011 by admin

Hierover verschillen de meningen. De een zegt geen schoenen omdat de hond het gevoel met de bodem dan helemaal kwijt is, de ander zegt wel schoenen omdat dan de voetjes niet kapot gaan met alle mogelijke gevolgen van dien.

Zelf denk ik dat de waarheid in het midden ligt. Als de hond nog vrij goed kan lopen, dan zou ik schoenen zoveel mogelijk achterwege laten. Sleept de hond zijn voetjes volledig stuk doordat je veel op asfalt loopt, dan zou ik wel iets doen.

Een ander verhaal is een hond in een rolstoel (of zoals ik het liever noem: een rollator). Laat je de hond nog lopen met zijn achterpootjes dan zijn schoenen wel aan te raden. Hang je de voetjes in de lussen, dan is het niet nodig.

Binnen kan het gemakkelijker zijn om de hond een paar slofjes met antislipzooltjes aan te doen. Ook dit om de problemen niet groter te maken dan ze al zijn.

Meer hierover zal ik in een apart topic zetten.

(Admin)

Zwemmen
jan 16th, 2011 by admin

Zwemmen is goed voor iedere hond, maar zeker voor een DM-hond. Er zijn tegenwoordig zwembaden speciaal voor honden, meestal gaat het gebruik hiervan samen met hydrotherapie.  Op een speciale pagina zal ik een aantal adressen van zulke instellingen neerzetten.

Is er geen hondenzwembad  bij jou in de buurt of is het alleen in combinatie met hydrotherapie (de kosten kunnen dan erg oplopen), dan is zwemmen in vijvers en meertjes een prima alternatief. Let er hierbij wel op dat je de hond een zwemvest aan doet.

 

Doggles Zwemvest

 De achterhand van een DM-hond is meestal vrij zwak en het kan voorkomen dat hij niet voldoende kracht meer heeft om aan de kant te komen. Dan zul je hem moeten ophalan. Ga je niet graag het water in, dan kun je je hond aan een lange lijn doen, bvk. een lichte lijn die blijft drijven en dan vastmaken aan het zwemvest/een goed tuig. Let erop dat zowel lijn als tuig geen water opnemen.

Drijvende lijn van Katie's Bumpers

In de winkel op deze site hebben we daar wel een voorbeeld van.

(Admin)

Lopertjes
jan 16th, 2011 by admin

Om uitglijden van de hond in huis te voorkomen, kun je goedkope lopertjes op de vloer leggen. Bijvoorkeur wasbare  lopers ivm. met incontinentie.

Voor Senta gebruik ik langwerpige “yogamatten”. Deze matten zijn van rubber en glijden niet weg, bovendien zijn ze goed sschoon te houden en niet te dik. Ook hebben ze niet de vervelende eigenschap van omkrullen aan de uiteinden. Op deze manier kan ze ook nu nog zelfstandig eten zonder dat telkens haar linker achterpoot onder haar door wegglijdt.

(Admin)

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa