SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Vóór de hondenrolstoel
november 29th, 2011 by admin

Direct na de diagnose DM is het belangrijk dat je erover nadenkt of een hondenrolstoel voor de hond t.z.t. een optie zou kunnen zijn. Je hoeft in het beginstadium nog geen definitieve beslissing hierover te nemen en zeker nog geen te bestellen. Het is wel belangrijk om nu al de maten van je hond te nemen en ze te noteren, zolang de hond nog goed kan staan. De meeste maten die nodig zijn voor een goed aangepaste hondenrolstoel moeten nl. staande genomen worden. Het meten moet gebeuren in rechte lijnen waarbij de rondingen van het lichaam NIET gevolgd worden.

Welke maten zijn in ieder geval nodig;

  • Van de bovenkant van de schouders tot de grond

  • Afstand heupen tot schouders

  • Bovenkant heupen tot de grond:

 

  • Heupbreedte

  • Schouderbreedte

  • Lengte rug, van schouder tot staartaanzet

  • Afstand tussen voor- en achterpoten

  • Afstand van achterkant van de voorvoet tot voorkant van de achtervoet bij normale stand

  • Borstomvang direct achter de voorpoten

  • Lengte binnenkant achterpoot

Er zijn, afhankelijk van het merk en type rolstoel dat je kiest, waarschijnlijk nog andere maten nodig. De meeste van deze maten kunnen ook nog gemeten worden op het moment dat je hond de stoel daadwerkelijk nodig heeft.

Van een paar Amerikaanse sites heb ik een aantal afbeeldingen geleend (www.doggon.com en www.k9carts.com)

De meningen over een rolstoel voor je hond lopen uiteen. Tegenstanders vinden een rolstoel hondonwaardig, voorstanders zien een hond opbloeien en zien dat een hond langer mobiel kan blijven. Zelf ben ik vóór het gebruik van een rolstoel. Bij een DM-hond blijft de kop vaak heel lang goed, zijn lichaam takelt af. Waarom zou je hem dan niet nog een paar maanden extra gunnen met een rolstoel? Bovendien zie je de meeste honden heel vrolijk worden als ze in een rolstoel geplaatst worden.

Of en wanneer je aan een hondenrolstoel begint, is je eigen keuze, iets waar je zeker met de dierenarts of dierenfysiotherapeut over kunt (moet) overleggen. Wat wel belangrijk is te weten dat beweging in min of meer normale stand voor een hond met DM erg belangrijk lijkt te zijn.


Comments are closed

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa