SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Decubituswonden bij honden
maart 23rd, 2011 by admin

Decubitus of doorliggen

Decubituswonden worden ook wel drukwonden genoemd. Decubitus komt van het Latijnse decumbere, hetgeen “liggen” betekend. De meeste van deze wonden komen dan ook voor bij honden die veel liggen. Omdat de meeste van deze wonden onstaan door druk, is de benaming “drukwond” wel de naam die het beste de soort wond omschrijft.

De belangrijkste oorzaak van deze wonden is overmatige druk, doorgaans van het oppervlak waar de hond ligt, meestal de harde vloer. De wonden ontstaan dan op de knokige uitsteeksels, de ellebogen en de heupen. Een druk wond is een deel huid en weefsels dat beschadigd raakt doordat de hond te lang op dezelfde plek ligt of door herhaald trauma, bijvoorbeeld als de hond gaat liggen. De druk die onstaat verminderd de bloedtoevoer naar die plek, een wond ontstaat dan doordat het weefsel te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Het weefsel gaat kapot, dit kan doorgaan tot in het bot zelf. De wonden kunnen chronisch worden, soms zo ernstig dat speciale verzorging noodzakelijk wordt.

Decubituswond op de elleboog (DogLeggs)

Deze wonden komen vaak voor bij honden die om wat voor reden dan ook langere tijd “het bed moeten houden”, of bij honden die moeilijk pijn voelen. Ook honden die door zwakke spieren of honden verzwakt door ziekte, die niet langzaam kunnen gaan zitten of liggen zijn vatbaar voor dit type wonden. De wonden komen meestal voor op schouder, elleboog, pols, knie en enkel. Als er niets aan de wonden en de oorzaak van de wonden gedaan wordt, dan kunnen deze chronisch worden en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend. Ze zijn in ieder geval pijnlijk en kunnen tot misvormingen leiden. Overigens gezonde honden zullen gemakkelijk herstellen van deze wonden.


Comments are closed

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa