SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Voorkomen
maart 23rd, 2011 by admin

Doorligwonden voorkomen

Er zijn verschillende manieren om decubituswonden te voorkomen. Een aantal van deze methoden zijn speciale oppervlakken waarop de hond ligt. De mogelijkheden zijn oa. foam ondergronden (matrassen of bv. een foam donut), luchtbedden, opblaasbare ondergronden en zelfs waterbedden die een verwarmingsmogelijkheid hebben. Onder Tips en Advies -> Doorliggen staat een aantal van deze opties verder uitgewerkt.

De hond kan op een diepe strolaag gelegd worden, dit geeft zeer goede ondersteuning en voorkomt wonden. Hiertoe moeten wel alle open wonden moeten geheeld zijn of goed bedekt. Eén van de beste ondergronden voor de hond met kans op decubitus is mat van eierdoos-foam met een vinyl overtrek. Een schapenvachtje over deze mat zorgt voor luchtcirculatie onder het dier en het leidt urine (als de hond incontinent is) van de huid van de hond weg.

Eierdoos-foam

Het is belangrijk om de hond elke 2 to 5 uur op de andere zij te leggen. Dit helpt ook al om doorligwonden te voorkomen. omdat veel honden met DM op den duur “bedlegerig” worden, is dit juist bij deze honden zeer belangrijk. Het gebruik van een draagconstructie, een sling, waar de hond 2 tot 4 uur per dag in kan hangen voorkomt teveel druk op het acromion (driehoekig uitsteeksel van het schouderblad), hde punt van de heup en de gewrichtsknobbel aan het dijbeen, vooral bij grotere honden.

Decubitusgevoelige punten

Hondenrolstoelen, of zoals ik ze liever noem: hondenrollators, worden vaak geadviseerd bij honden die moeilijk of niet meer kunnen lopen. In zo’n rollator hangt de hond al in zo’n sling waardoor hij een poos niet ligt.  De meeste rollators ondersteunen de heupen en ontlasten de uitstekende knokige delen, stimuleren de neurologische processen en onderhouden de spierspanning in de poten. Hiermee wordt de circulatie verbeterd evenals de ademhaling. Als de hond met de rollator loopt, ook als de voeten niet meer op de grond komen, maken de poten een loopbeweging. Het is belangrijk dat de ledematen in een fydiologisch juiste positie geplaatst worden.

Een sling kan ook gebruikt worden om het hele lichaam, alleen de achterhand of alleen de voorhand te ondersteunen. Het gebruik van een sling bevordert het lopen, het bewegen, waardoor de spierspanning behouden blijft net als het “spiergeheugen”. Water en daarmee hydrotherapie is ook een geweldige manier om de hond in beweging te houden. Dordat het dier in het water kan zwemmen of lopen als het zwembad ook een onderwater loopband heeft,beweegt het zijn poten op een vrijwel onbelastte manier. Uiteraard moet de hond voldoende ondersteund en begeleid worden. Laat uw hond nooit alleen in deze situatie.

Een verband met een spalk of met ondersteuning kan soms ook helpen drukplekken te voorkomen. Hierbij moet je wel goed opletten, dat er geen drukplekken ontstaan door verkeerde splaken. Er bestaan hulpmiddelen die mn. drukplekken bij ellebogen helpen voorkomen. In onze winkel zullen deze aangeboden worden, maar ze zijn ook via email te bestellen.

Twee voorbeelden hiervan:

Tylom verband

Dogleggs

Massage is bij het voorkomen van decubituswonden heel belangrijk. Het houdt de bloedcirculatie in de huid en spieren op gang, verlicht spierkrampen (komen bij DM honden minder vaak voor) en zorgt voor neurale stimulatie van de ruggengraat.

Bij het voorkomen van wonden is huid- en vachtverzorging bij de benige uitsteeksekls ook van het grootste belang. De omgeving van deze benige uitsteeksels moet goed droog en schoon gehouden worden, en vrij van urine en ontlasting. Hierbij kan zinkzalf een goed hulpmiddel zijn (bv. Zwitsal zinkzalf).

Samenvatting

Regelmatige inspectie van de huid, zeer goede hygiëne en goede voeding zijn allemaal cruciaal bij het voorkomen van doorligwonden (decubitus). Droog houden van de huid is belangrijk om groei van bacteriën en degradatie van de huid te voorkomen. Een goed hulpmiddel is een echte schapenvacht. Aanvullend zijn warme bubbelbaden, regelmatig afsponzen en knippen van de vacht goede manieren om de huid en vacht te verzorgen en de kans op doorliggen te verminderen. Bovendien moeten de huid en vacht goed schoon gehouden worden, mn. bij incontinente honden.


Comments are closed

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa