SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Behandeling
maart 26th, 2011 by admin

Behandeling van decubituswonden

Hoe kun je decubituswonden behandelen?

Wondheling is geen op zichzelf staand proces, het is gerelateerd aan de algehele gezondheidstoestand van je hond. Een grondige check up is belangrijk om zijn conditie zo optimaal mogelijk te houden. Voeding en geestelijke gezondheid zijn sleutelcomponenten bij genezing, deze moeten niet onderschat worden. Ook adequate voeding is belangrijk, men denkt daarbij aan een eiwit- en koolhydraatrijk dieet, aangevuld met vitaminen.

Decubituswonden worden doorgaans geassocieerd met chronische en diffuse pijn. In tegenstelling tot accute pijn is deze pijn moeilijk te diagnosticeren bij honden. Honden geven chronische pijn vaak niet aan. Een consult bij de dierenarts is dan vaak ook aan te raden.

Bij de behandeling van deze wonden is drukvermindering op de aangedane plek(ken) het begin, zuurstof en voedingsstoffen (in het bloed) kunnen het weefsel dan weer bereiken. Daarna is genezing van de wond zelf erg belangrijk.  Laat de hond bijvoorkeur niet liggen op de aangedane plek. Als dat niet te voorkomen is, zorg er dan voor dat de hond op een kussentje ligt of nog beter op een “donut” van foam. Zo’n donut is mn. goed te gebruiken bij drukplekken op de heupen. Omdat het niet mogelijk is bij een hond die (bijna) niet meer zelf kan opstaan om hem niet op de aangedane heup te laten liggen, moet je de hond niet te lang op die kant laten liggen. Draai hem iedere 2-5 uur even om en zorg dat er lucht bij de wond kan komen.

Stadium I wonden, zijn wonden  die tekenen vertonenwaarbij een dreigende afbraak van de huid te zien is. Deze wonden hebben meestal nog geen verband nodig. Tegenwoordig worden decubituswonden vochtig gehouden, het weefsel kan zich in een vochtig milieu beter herstellen. Het voert te ver om hier uitgebreid op door te gaan. Meer informatie hierover kunt u vinden oz op deze site. Als u een hydro-actief verband gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat de vacht in de omgeving van de wond goed weggehaald is (mbv. een tondeuse weghalen), de wondpleister kan dan goed hechten aan de huid. Hydro-actief verbandmateriaal kunt u bij de dierenarts kopen.

Bij behandeling van de wond is het zaak om op te letten dat  er geen irritatie optreedt door chemische of fysieke oorzaak. De verbanden of pleisters moeten voorzichtig verwijderd worden om te voorkomen dat de wond verder opengaat. Op open wonden moeten geen zalfjes, pasta’s of poeders gebruikt worden, die vertragen heling van de wond. Een dagelijks bubbelbad zou kunnen helpen bij het goed, maar zacht reinigen van de wond.

Als het verband wordt gewisseld, dan moet de wond vrij gemaakt worden van dode huidcellen. Dit kan het beste gedaan worden door te spoelen met een fysiologisch zoutoplossing. Deze kunt u kopen bi de apotheek, maar ook zelf maken door 9 gram keukenzout op te lossen in 1 liter water.

Als een drukwond heelt, wordt hij kleiner. Nieuw, gezond weefsel groeit aan. Het kan 2-4 weken duren voordat je tekenen ziet van heling. Het is belangrijk om tezorgen dat gedurende de tijd dat de wond heelt, geen gewicht op de plek rust, totdat de wond volledig geheelt is. Ook als de wond volledig dicht is, is de huid zwakker (weker) dan voorheen, ook dan is het het beste als er niet teveel druk op die plek komt. Je moet zeker die plek heel erg goed in de gaten houden. Dan kun je bij de eerste tekenen van een wond direct maatregelen treffen.

Meer over wondheling ed. kunt u vinden op de site waarvan bovenstaande gedeeltelijk is vertaald. (http://decubitalulcers.com)


Comments are closed

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa