SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Waardoor wordt DM veroorzaakt
november 22nd, 2011 by admin

Waardoor DM nu precies veroorzaakt wordt is niet bekend.  Wat men wel weet is waarom de ene hond het wel en de andere het niet kan krijgen. Er is een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor DM. Dat een hond ook daadwerkelijk DM krijgt, is ook dan nog niet zeker.

DM begint in het ruggenmerg ter hoogt van de borst (Thoracale omgeving). Als je een doorsnede van die plaats onder de microscoop bekijkt, dan zie je een degeneratie van de witte stof van het ruggenmerg. (zie afbeelding, links is aangedaan, rechts is gezond)

Doorsnede door ruggenmerg, met links de zieke en rechts de gezonde kant

De witte stof bevat de vezels die signalen doorgeven van de hersenen naar de ledematen en omgekeerd. (Dit is uiteraard een vereenvoudigde weergve van het proces en van de bouw van het ruggenmerg. Elders op deze site zal ik een uitgebreidere uiteenzetting geven van deze materie).

De degeneratie van dit weefsel bestaat uit zowel verlies van de myelineschede (dit is kort gezegd het isolatiemateriaal van de zenuw) als wel de afbraak van de zenuw zelf. Hierdoor wordt communicatie tussen hersenen en ledematen op den duur onmogelijk. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mutatie van een bepaald gen verandtwoordelijk is voor een vergroot risico op het ontwikkelen van deze ziekte.

Klinische diagnose

Degeneratieve Myelopathie wordt gediagnosticeerd door uitsluiting van andere aandoeningen, diagnose door eliminatie. Hierbij kun je denken aan andere oorzaken voor zwakte in de poten. Door bepaalde testen (myelografie en MRI) kunnen deze oorzaken opgepoord worden.  Als alle andere oorzaken van  de symptomen uitgesloten zijn, wordt DM aangenomen. De enige manier om DM definitief vast te stellen is het onderzoeken van het weefsel van het ruggenmerg, maa dat kan pas als de hond reeds overleden is. De verandeingen in het weefsel zijn karakteristiek voor DM en niet voor de andere ziekten die zwakte in de poten veroorzaken.

In het volgende deel bespreek ik kort enkele aandoeningen die lijken op DM


Comments are closed

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa