SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Waarschuwingstekens van Degeneratieve Myelopahtie
januari 24th, 2011 by admin

Belangrijk!
als bij inspectie van de nagels van de achtervoeten een ongelijkmatige slijtage blijkt, dan kan dit een eerste teken zijn van Degeneratieve Myelopathie. Met name de nagels van de binnenste tenen zijn dan verder afgesleten. In het begin is DM heel subtiel aanwezig. Het afslijten van de nagels kan gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Als u een hond hebt  uit een lijn of van een ras waar DM vaak bij voorkomt, is het belangrijk om de voeten regelmatig te controleren. (eens in de maand). Niet om de ziekte te genezen, dat kan nog niet, maar om het proces te vertragen, om het leven van de hond nog zo aangenaam mogelijk te maken.

Degeneratieve Myelopathie is een progressieve aandoening die het ruggemerg aantast. Het wordt verondersteld dat het een autoimmuunziekte is. Deze aandoening komt met name bij Duitse Herders heel veel voor, maar wordt ook steeds vaker bij andere rassen gezien.

DM laat zich in toenemende en afnemede mate zien, met de volgende symptomen:

  • Zwakte in de achterhand
  • Ataxie van de achterpoten. Gezonde honden hebben een duidelijke reflex in de voeten, als je de voet zo neerzet dat de bovenzijde van de tenen op de grond staat, dan zet de hond binnen enkele seconden (meestal direct) de voet weer goed neer. Bij ataxie is deze reflex weg of bijna weg.
  • Evenwichtsproblemen
  • Moeilijk opstaan of gaan liggen
  • Omslaan van de achtervoeten tijdens het lopen
  • Staart wordt minder beweeglijk
  • Achterpoten kruisen onder het lichaam door, waardoor de hond over zijn eigen achterpoten struikelt
  • Slepen met de achterpoten
  • Hese blaf

Deze symptomen leiden vervolgens tot volledige paralyse (verlamming)  en incontinentie.

DM werkt eenzijdig of aan beide zijden van het lichaam.

Het is belangrijk om voor ogen te blijven houden dat als een van bovenstaande symptomen PLOTSELING optreden, dan heeft u waarschijnlijk NIET met DM te maken. Er zijn meerdere aandoeningen die symptomen hebben vergelijkbaar met die van DM. Het grote verschil is meestal dat DM-symptomen niet plotseling zijn, eerder zeer langzaam, je wordt erdoor beslopen. Heeftt uw hond dus een of meer van de bovenstaande problemen en zijn die plotseling op gekomen, zorg dan dat de dierenarts ook naar andere aandoeningen kijkt. Of eigenlijk is het andersom, zorg ervoor dat de dierenarts DM ook in overweging neemt als de symptomen zich langzaam hebben gemanifesteerd. DM wordt in Nederland nog wel eens “vergeten”.

Op dit moment is er voor DM nog geen genezing mogelijk. Er zijn wel programma’s die de het verloop van de ziekte vertragen. DM wordt doorgaans voor het eerst geconstateerd op een leeftijd tussen 5 en 14 jaar, maar er zijn gevallen bekend dat de hond pas 3 jaar was. Gewoonlijk verloopt de ziektein de eerste stadia langzaam en wordt hij vaak aangezien voor HD of artrose. In een later stadium van de ziekte, als de ziekte sneller verloopt zijn dierenartsen nog al eens geneigd om de hond “af te schrijven”: “er kan toch niets meer voor deze honden gedaan worden, genezing is onmogelijk, je kunt het de hond alleen maar zo comfortabel mogelijk maken”. Helaas worden clienten vaak niet geinformeerd over mogelijkheden om het proces te vertragen, veel dierenartsen zijn niet eens bekend met de mogelijkheden, of met het programma van Dr. Clemmons.

Op deze site komt u enkele oefeningen en therapieen tegen die het verloop van de ziekte vertragen, die u en uw hond een meer prettige laatste periode geven, die het voor u en uw hond nog aangenaam maken. Ook gaan we een kleine database aanleggen met dierfysiotherapeuten, hydrotherapeuten en anderen die mogelijk iets voor u zouden kunnen betekenen


Comments are closed

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa